Under 2022 blir upp emot 1000 bostäder färdigställda runt om i Skellefteå kommun, och i framtiden väntar tusentals fler. Vi bygger och planerar som aldrig förr. Nya bostäder, områden, arbetsplatser och ny infrastruktur tar form, och behovet av mark är stort. Det kräver ett långsiktigt tänk – och det har Skellefteå. Läs mer om projekten som blir inflyttningsklara under 2022 här.

Kvarteret Lejonet (26 hyresrätter (etapp 1), 28 hyresrätter (etapp 2)

Kvarteret Lejonet byggs ut i två etapper i närheten av Myggvalla i Bureå. Inflyttning i januari respektive mars 2022.

Oxen (22 hyresrätter)

I Centrala stan växer kvarteret Oxen fram. Här bygger Diös ett bostadshus på sju våningar samt ett nytt handels-, kontors- och affärshus. De två husen ska byggas på den tomma ytan mellan CK-parkeringen och de befintliga husen mot Nygatan. Närmast Nygatan byggs handels-, kontors- och affärshuset som blir fem våningar högt och på innergården byggs det sju våningar höga bostadshuset. Inflyttning under 2022.

Ömheten (28 hyresrätter)

I kvarteret Ömheten i Skellefteå byggs lägenheter i storlekarna 1–3 rum och kök. De nyproducerade lägenheterna är smart och yteffektivt planerade med ljusinsläpp från två håll. Stort fokus har lagts på hållbarhet. Planerad inflyttning i november 2022.

Höderskrapan (41 bostadsrätter)

I kvarteret Höder mitt i centrala Skellefteå bygger Nåiden 41 nya bostadsrätter, tvåor till femmor. Husen kommer att ha mellan fem och åtta våningar och eget varmgarage med hiss direkt till lägenheterna. Inflyttning under 2022.

Frigg och Balder (100 hyresrätter)

Skebo förvärvar nyckelfärdiga fastigheter av Lindbäcks. I kvarteret Frigg byggs cirka 200 lägenheter samt kontor och offentlig
eller kommersiell verksamhet på bottenplan. I kvarteret Balder byggs drygt 50 lägenheter. Arbetet inleds med bygget av Frigg och därefter Balder. Första inflyttning under 2022.

Älvshöjden (29 bostadsrätter)

På Östra Nygatan bygger Peab ett nytt flerbostadshus i totalt fyra våningar. Totalt handlar det om 29 nya bostadsrätter. Huset byggs med balkonger och uteplatser i skönt sydvästläge. I sutterängplan planeras cykelförråd och på gården finns lägenhetsförråd i extern byggnad. På innergården byggs även parkeringar, lekytor och gröna planteringar. Beräknas stå inflyttningsklart sista kvartalet 2022.

Fisktärnan (32 tillfälliga bostäder)

32 tillfälliga bostäder ska placeras ut för entreprenörer som jobbar vid Northvolt. Det är mobilahus.se som har tecknat markavtal på fyra olika tomter i Skelleftehamn. Första husen beräknas vara på plats i slutet av första kvartalet 2022.

Nipan (74 hyresrätter)

Området ligger på södra sidan om Skellefteälven och avgränsas av Bockholmsvägen i söder och Skellefteälven samt befintliga bostäder i norr och i öster. Västerut gränsar Brogatan och befintliga flerbostadshus. 
Skebo bygger här cirka 70 hyresrätter med inflyttning under 2022.

Vintersolen (15 bostadsrätter)

Ekeblad bostad bygger ett nytt radhusområde på Tuböle, mellan Tubölegatan och Anderstorpsleden. Totalt kommer bygget att ge 15 nya bostadsrätter. Bostäderna kommer vara cirka 115 kvm stora, fördelat på två plan, med uteplatser mot Anderstorpsleden och in-och utfart från Tubölegatan. Inflyttning under sista kvartalet 2022.

Kvarnbacken (72 hyresrätter)

Området Kvarnbacken ligger på Ulriksgatan i centrala Kåge, attraktivt
och naturskönt beläget nära Kågeälven. Skebo bygger här 72 hyresrätter: ettor, tvåor och treor fördelade på sju tvåvåningsradhus. Inflyttning under 2022.

Falkträsket (40 hyresrätter)

Bostadsområdet Falkträsket ligger cirka 3 kilometer sydväst om Skellefteå centrum. Här bygger Arkadia 40 lägenheter. Inflyttning under 2022.

Falkträsket (18 småhus)

I Falkträsket bygger Contractor 18 hus intill det växande villaområdet. Inflyttning under 2022.

Falkträsket (18 hyresrätter)

Nära villaområde i Falkträsket bygger Skidstahus 18 parhus/radhus. Inflyttning under 2022.

Falkträsket (30 småhus)

Skellefteå kommun säljer cirka 30 småhustomter i Falkträsket under 2022. Tomterna ligger i anslutning till befintliga hus och det blir ett grönt område med en egen damm.

Västra Erikslid (98 hyresrätter)

I Västra Erikslid bygger Heimstaden cirka 300 lägenheter i trä, i kvarteret Dubbelkrut. Lägenheterna planeras att färdigställas i tre etapper. Första inflyttning under 2022.

Västra Erikslid (161 hyresrätter)

SBB bygger totalt 161 lägenheter i trä i två etapper. Första inflyttning under 2022.

Risbergsgatan (30 hyresrätter)

15 nya parhus i form av hyresrätter har byggts på Hedensbyn. Byggherre och hyresvärd är Gretabo AB. Tomten på Risbergsgatan där parhusen byggts ligger mellan det befintliga bostadsområdet och industriområdet på Hedensbyn. Varje enskild lägenhet är 20,5 kvm fördelat på hall, badrum och ett allrum med köksdel. Inflyttning under 2022.

Birkarlen (80 hyresrätter)

Bygget av de nya lägenheterna i kvarteret Birkarlen i Kåge kommer ske i två etapper. I den första etappen byggs cirka 80 lägenheter och i den andra etappen kommer ytterligare cirka 120 lägenheter att byggas. Husen byggs i tvåvåningshus med loftgång och lägenheterna blir ettor, tvåor och treor, cirka 31–70 kvm. Första inflyttning sommaren 2022.

Runt om i kommunen (100 småhus)

Skellefteå kommun har ett varierat utbud av lediga tomter. Under 2022 säljs 100 småhustomter på olika platser i kommunen.

Nyheter & Reportage

Bygg- och miljönämnden godkände detaljplanen för Södertorg

/ Nyheter

Bygg- och miljönämnden godkände detaljplanen för Södertorg

Ett levande torg som blir en naturlig mötesplats och uppemot 100 nya hyreslägenheter. Det kan bli verklighet nu när bygg- och miljönämnden har beslutat att godkänna detaljplanen för Södertorg, strax söder om Parkbron. Beslutet togs under dagens sammanträde och gör det möjligt att skapa tre nya kvarter, med nya byggnader, … Läs mer
Kauno Tiltai stärker platsledningen för Karlgårdsbron

/ Nyheter

Kauno Tiltai stärker platsledningen för Karlgårdsbron

Efter att Skellefteå kommun uppmanat entreprenören att stärka sin organisation har Kauno Tiltai nu valt att förändra sin projektledning för Karlgårdsbron. – Vi som beställare har haft en kontinuerlig dialog med bolaget kring ett par brister i leveranserna sedan hösten 2021 och i juni tog Kauno Tiltai Sverige in experter … Läs mer
Sveriges mest hållbara anläggningsprojekt: ”Skellefteå Site East lyckades”

/ Nyheter

Sveriges mest hållbara anläggningsprojekt: ”Skellefteå Site East lyckades”

Hållbarhetsmålen för det nya industriområdet Skellefteå Site East var extremt höga. Anläggningsprojektet skulle bli det mest hållbara någonsin i Sverige och leda vägen för branschens framtida sätt att arbeta. Nu när projektet har avslutats visar resultaten att man levde upp till de högt satta målen – och mer därtill. – … Läs mer
Torget i Centrala stan ska bli en attraktiv mötesplats

/ Nyheter

Torget i Centrala stan ska bli en attraktiv mötesplats

Nu ska torget i Centrala stan utvecklas. Samhällsbyggnad har fått i uppdrag av bygg- och miljönämnden att ta fram ett program för torget. -Programmet behöver tas fram för att både utformningen och användningen av torget ska bli så bra som möjligt, men också för att se vad som behöver förändras … Läs mer
Skellefteå Site East vinnare i Sweden Green Building Awards

/ Nyheter

Skellefteå Site East vinnare i Sweden Green Building Awards

Under tisdagskvällen gick årets Sweden Green Building Awards av stapeln och bland de nominerade fanns Karin Degerfeldt, funktionschef projektledning, Skellefteå kommun och projektet Skellefteå Site East. Utmärkelserna delas ut årligen av Sweden Green Building Council i syfte att uppmärksamma projekt och individer som, på bästa sätt, bidragit till att främja … Läs mer
Nu gjuts de första stöden för Karlgårdsbron

/ Nyheter

Nu gjuts de första stöden för Karlgårdsbron

Under tisdagen påbörjades gjutningen på södra sidan av de första två stöden till Karlgårdsbron. -Nu börjar Sveriges längsta träbro äntligen ta form och vi tar ytterligare ett steg för en hållbar trafiklösning i Skellefteå, säger Karin Degerfeldt, funktionschef, Skellefteå kommun. Stöden är två av de totalt tio stöd som kommer … Läs mer
Nu förändras Kanalgatan

/ Nyheter

Nu förändras Kanalgatan

Centrala stan fortsätter att utvecklas. Under maj påbörjas förändringarna av Kanalgatan söder om Sara Kulturhus. – Omvandlingen ska knyta ihop de olika väderstrecken såväl som att området i sig ska bli attraktivt både att besöka och röra sig i, säger Johanna Granlund, projektledare på Skellefteå kommun. Kanalgatans körbanor förläggs i … Läs mer
Kauno Tiltai får uppdraget att bygga Karlgårdsbron

/ Karlgårdsbron, Nyheter

Kauno Tiltai får uppdraget att bygga Karlgårdsbron

Vid måndagens sammanträde i samhällsbyggnadsnämnden tilldelades Kauno Tiltai uppdraget att bygga Karlgårdsbron. -Vi ser fram emot att inleda ett samarbete med Kauno Tiltai som är en ny aktör för oss här i Skellefteå. Det är glädjande att vi har omvärldens ögon på oss och även får in anbud från företag … Läs mer
Centrala stan fortsätter att utvecklas

/ Nyheter

Centrala stan fortsätter att utvecklas

Arbetet med att göra stadskärnan till en än mer levande plats fortsätter. Det är gatorna runt Sara Kulturhus som nu ska förbättras. Johanna Granlund, projektledare vid Skellefteå kommun, poängterar att trygghet och tillgänglighet är en viktig del i omvandlingen. -Under projekteringen har stor vikt lagts vid att området ska knyta … Läs mer

Laddar…